[email protected]

je kunt ons altijd mailen

085-4017165

je kunt ons altijd bellen

Wat is domotica?

Goede vraag, bij Slimmer Wonen weten wij er alles van – en jij weet eigenlijk ook al wat domotica is, net als ik: Een tijd geleden logeerde ik een paar dagen bij mijn beste vriendin en haar man. Ik werd op vrijdagochtend vroeg wakker en liep naar de keuken om een glas water te pakken. Er was niemand maar gek genoeg hing de heerlijke geur van verse koffie in de lucht. Huh? Kabouters? Nee. Het toverwoord – weet ik inmiddels – is DOMOTICA.

Wat is een domotica systeem?

In het geval van mijn vriendin maakt haar vriend als echte koffieliefhebber gebruik van een domotica systeem. Het voorprogrammeren van een koffiezetapparaat is domotica. Super handig als je vroeg uit de veren moet, je koffie staat automatisch klaar.

Wat valt allemaal nog meer onder domotica?

Domotica systemen heb je in huis. Het woord zelf is samengesteld. Iets met “domus”, Latijns voor huis en “–tica”, iets met een wetenschap. Ik maak het kort: domotica is het toepassen van comfort in huis waarbij je een systeem of netwerk gebruikt om een apparaat iets te laten doen waar jij gemak van hebt. Altijd handig wanneer jouw butler (zoals altijd hier) met vakantie is 😉

Voorbeelden van huisautomatisering / smart home domotica:

  • Slimme thermostaat
  • Voorprogrammeren van je wasmachine of oven
  • Bewegingssensoren voor verlichting of deuren
  • Via je smartphone een serie streamen op je tv

Domotica systemen kunnen interactief zijn

Techniek maakt het mogelijk, interactieve systemen. Mij maken ze blij. Apparaten en camera systemen die je kan koppelen met je telefoon en vervolgens via een app kan bedienen. Voorbeeld nodig? Mijn deurbel is gecombineerd met een camera. Hebben we een beller? Dan kan je op de camerabeelden zien wie er voor de deur staat. En een praatje maken.

Zo stuur je die kanjer van pakketbezorger naar de buren. En ik spreek even voor mezelf, een grapje uithalen met je visite was nog nooit zo leuk 🙂 Maar serieus, omdat ik vanuit waar ik ben kan zien wat er voor de deur gebeurt levert dit smart home systeem mij ook een extra stuk veiligheid op.

Voordelen domotica smart home systemen

Meer comfort in huis vinden wij allemaal fijn. Daar valt alles onder wat wij tegenwoordig via spraak of een app op onze smartphone kunnen bedienen: Sonos, Phillips Hue, Google home, Chrome Cast, streamen… Naast gemak leveren smart home toepassingen jou nog meer voordelen op:

  • veiligheid
  • efficiënter energieverbruik

 

Want als je domotica systemen inzet voor energievreters als je wasmachine of vaatwasser dan kies je voor stroom tijdens de voordeligere daluren. Welke besparingen levert een slimmer huis je nog meer op?

Financieel voordeel dankzij domotica installaties

Wij kennen het allemaal, je vergeet thuis het licht uit te doen en komt uren later terug. Jammer. Elk apparaat dat je vanuit een afstand kan besturen helpt je besparen op energie. Mijn favoriet? De slimme thermostaat. Regelmatig ben ik niet thuis en denk ik: shit, heb ik de verwarming wel uitgezet? Geen probleem, appje op mijn telefoon openen, verwarming op “afwezig” zetten, en energie en kosten besparen.

Zo leveren domotica toepassingen jou binnen de kortste tijd besparingen op je energieverbruik op, en je bespaart automatisch geld.

Smart home systemen laten installeren

Ben jij, net als ik, zelf niet zo’n techneut? Dan kan je alle smart home toepassingen laten instellen door een domotica installateur, chique woord voor iemand die het geweldig vindt om systemen te configureren. En dan ben je bij Slimmer Wonen aan het juiste adres! Benieuwd? Bel om te informeren of maak een afspraak voor een oriënterend adviesgesprek en meer comfort bij jou thuis.

 

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.